Fara, sakristie a toaleta očima ekonomické rady

Milí farníci z Brodku a okolí,
někteří si jistě vzpomenete na letošní postní duchovní obnovu, která se na jaře konala v zapůjčených prostorách Masarykovy knihovny. Z jejích oken bylo dobře vidět zchátralou faru z 19. století, která by se v budoucnu mohla stát vizitkou naší komunity, domovem vděčných nájemníků, ozdobou brodeckého náměstí a – nejpozději po splacení úvěru – také vynikajícím zázemím pro různé pastorační aktivity. Taky byste si to přáli? Jestli se nám sen s opravenou farou má podařit, potřebujeme hodně odvahy, Boží požehnání, pracovitost, důvtip a taky trochu štěstí. Potřebujeme se prostě nadchnout pro věc a táhnout za jeden provaz. Proto se na vás jménem ekonomické rady farnosti obracím s průběžnými informacemi. Dotazy a připomínky směřujte na faráře.

FARA V BRODKU JAKO OBJEKT K BYDLENÍ PRO 21. STOLETÍ – MÁ TO ŠANCI?

Pojďme si shrnout, co už máme za sebou:
(1) S podporou obce, pracovníků pana stavitele Olšanského a našich brigádníků došlo k částečné k revitalizaci farního dvora (2020-2023).
(2) Oprava fary získala na základě komplexní projektové dokumentace od paní Schmidtové řádné stavební povolení – podzim 2023. Počítá se v něm se 3 bytovými jednotkami, systémem ústředního topení přes tepelné čerpadlo, komplet novými rozvody, opatřeními k zateplení budovy při zachování historické fasády, parkovacími místy, technickým zázemím a zastřešeným posezením ve dvoře. Nad rámec projektu uvažujeme o fotovoltaické elektrárně na střeše s možností sdílené energie pro kostel.
(3) V těchto dnech se finalizuje celkový rozpočet pro výběrové řízení na zhotovitele – jaro 2025 i pro předchozí žádost o dotaci – říjen 2024.
(4) Odvahu nám dodává mimo jiné čerstvá zkušenost významných investic na brodecké faře, které včetně dlouho odkládané a nezbytné demolice dvorního traktu dosáhly v letech 2018-2023 celkové hodnoty 1,416.186,- Kč, aniž bychom se z toho zhroutili.
(5) Žádost o dotaci z programu Dostupné nájemní bydlení v rámci tzv. Národního plánu obnovy připravujeme v úzké spolupráci se státní správou (Státní fond podpory investic Přerov).
(6) Výše dotační podpory by se mohla vyšplhat asi na 4 miliony korun plus pětimilionový úvěr se splatností 30 let a fixním úrokem 1,8%.
(7) Zkolaudovaný dům by si měl na splácení úvěru vydělávat sám díky očekávaným příjmům z nájemného v celkové výši kolem 20.000,- Kč měsíčně.
(8) Minulý týden jsme spolu s pochvalou od hlavního ekonoma arcidiecéze získali také výhodný úvěrový příslib ve výši 5-6 milionů korun na předfinancování dotace a vlastního podílu farnosti – úrok max. 2%.
(9) Sázení tiketů se zbožnými čísly ve Sportce se neosvědčilo.
(10) Do neděle 22. 9. běží ve farnosti modlitební novéna „za rozumné plánování, šťastný průběh a zdárné dokončení díla“.

Dá-li Pán, rekonstrukce fary bude spuštěna ve druhé půli roku 2025. Stane se tak v případě, že budeme mít k dispozici dostatek finančních prostředků (dotace + půjčky). Za těchto okolností se nemusíme bát přistoupit ještě k jedné investici na kostele.

PLÁN NA OBNOVU SAKRISTIE
+ VESTAVBA WC POD SCHODIŠTĚ NA ORATOŘ

V neděli 28. 7. hlasovali 4 z 5 členů ER pro následující usnesení: Ekonomická rada farnosti Brodek u Přerova pověřuje faráře k přípravě smlouvy o dílo (SOD) na vybudování splachovacího WC pod schodištěm na oratoř a následnou výmalbu sakristie v našem farním kostele za následujících podmínek:
(1) Součástí SOD bude jako 1. etapa úprava nábytku (zkrácení skříně), posunutí umyvadla na vhodné místo, realizace stavebního otvoru na nové dveře, průzkum a rozšíření prostoru budoucího WC a nové podepření schodiště.
(2) Realizace celého díla včetně přizpůsobení elektrických rozvodů (nové zásuvky) a finální výmalby sakristie bude dokončena v termínu květen 2025 s využitím dvojí dotace od obce 24/25. 
(3) Záměr prokazatelně získá podporu významné části našich farníků (sponzorský dar).

KDE PŘESNĚ BY MĚLA NOVÁ TOALETA VZNIKNOUT?
Jedná se o barevné místo na obrázcích.

Obr. 1: Dřevěné schodiště vedoucí na oratoř v prvním patře nad sakristií – pohled shora.
Obr. 2: Na místě budoucích dveří na WC máme nyní v sakristii umyvadlo – pohled z boku.

JE TO POTŘEBA?

Novou toaletu v sakristii ocení nejen rodiče s dětmi, staří lidé a kněží, ale také věřící dojíždějící na bohoslužby do Brodku z větší dálky, příp. dobrovolníci, kteří na posvátném místě tráví vícero hodin při výzdobě květinami apod. Hlavní ekonom naší arcidiecéze podotýká, že podobných projektů v poslední době ve farnostech přibývá.

Jde prý o stejný pokrok, jako když se svého času v kostelích zaváděla elektřina, takže dnes už nesvítíme jen svíčkami, nešlapeme měchy u varhan a ručně nerozhoupáváme zvony na věži. Předpokládám, že takové „novoty“ nikomu z vás nepřijdou zvláštní a stejné to časem bude i se záchodem. Ten by měl být co nejlevnější a co nejméně rušivý.

MŮŽEME SI TO DOVOLIT?
Zatím ne, ale moc k tomu nechybí.

Tímto bych tedy chtěl naléhavě poprosit vás, kteří předložený plán obnovy brodecké sakristie podporujete, abyste nám to během srpna „řekli“ prostřednictvím účelového daru na účet 1057244/0300 – variabilní symbol 2425 (odkazuje na ideální roky realizace) nebo hotově do rukou kněze (od každého z nás stačí několik set korun).

Doufám, že tento záměr vyvolá podobnou vlnu nadšení a štědrosti, jako svého času stavba nové zpovědnice v Rokytnici. Jedině tak bude možné podepsat smlouvu o dílo v souladu se stanoviskem ekonomické rady.

Děkuji za pochopení.
+ otec Tomáš